Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Waterkwaliteit als basis voor weerbaar telen

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Anja van Tilburg, dinsdag 15 april 2025
99 sec


Waarom beweging in het bassin meer oplevert dan je denkt

Nu de druk op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen steeds verder toeneemt, is weerbaar telen belangrijker dan ooit. Vitaal irrigatiewater speelt hierin een cruciale rol. De waterkwaliteit begint bij de basis: beweging. Stilstaand water vormt namelijk de ideale voedingsbodem voor problemen, zoals algengroei en zuurstoftekort.


Begin bij de basis

Bij Broere Irrigatie merken ze een toename in vragen over hoe de waterkwaliteit in bassins te verbeteren. Tegelijkertijd is er nog veel onwetendheid in de sector, aldus Arie-Jan Broere.
'Er wordt al snel gekeken naar dure, verfijnde technieken uit andere sectoren, maar vaak slaat men de eerste basis stap over: houd het water in beweging.'
Watercirculatie voorkomt stratificatie, een natuurlijke gelaagdheid in temperatuur, CO₂ en EC. In stilstaande bassins is de bovenlaag warmer en zuurstofrijker, terwijl diepere lagen door beperkte menging arm zijn aan zuurstof. Dit verstoort niet alleen de balans in het water, maar werkt ook algengroei in de hand.


Arie-Jan Broere
'Door simpelweg het water te roeren of te mengen, maak je de omgeving voor algen onaantrekkelijk'

Algen als indicator

Algengroei is een duidelijke indicatie dat de waterkwaliteit beter kan. In combinatie met licht en voedingsstoffen profiteert vooral de toplaag van deze omstandigheden. Het resultaat: een groene waas tot een dikke, donkergekleurde "algensoep". Deze algen verstoppen leidingen, verlagen de waterkwaliteit en vormen een risico voor de plantgezondheid.
'Algen houden niet van beweging. Door simpelweg het water te roeren of te mengen, maak je de omgeving voor algen onaantrekkelijk,' zegt Arie-Jan. 'Bovendien blijft het irrigatiesysteem schoner en voorkomt een hoop gedoe met verstoppingen en onderhoud.'


Verschillende types water, verschillende aanpak

De aanpak verschilt per type wateropslag:
• Kasdekwater is relatief schoon, maar ook hier kunnen planktonalgen ontstaan. Afdekken of mengen is vaak voldoende.
• Reverse osmose (RO-water) is extreem zuiver water dat vrijwel geen mineralen of opgeloste stoffen bevat. Wanneer dit wordt gemengd met kasdekwater – dat vaak juist wel wat organische belasting of zwevende deeltjes bevat – ontstaat er een lastig te mengen combinatie. In stilstand kunnen hierin snel bacteriën ontstaan die transparant slijm vormen, wat verstoppingen veroorzaakt in leidingen en druppelaars. Door het water te roeren of het bassin af te dekken, kan deze biofilmvorming effectief worden voorkomen.
• Retourwater van teeltvloeren is rijk aan nutriënten en dus gevoelig voor verschillende soorten algen, zoals planktonalgen, draadalgen en meercellige algen. Dit kun je beheersen door slib te verwijderen of het water zodanig te mengen dat het slib opgenomen en afgevoerd wordt.


Het belang van zuurstofrijk water

Zuurstof speelt een cruciale rol in de vitaliteit van het irrigatiewater. Niet alleen bevordert het de opname van voedingsstoffen door de wortels, het onderdrukt ook pathogenen zoals Pythium en Phytophthora die zich juist goed ontwikkelen onder zuurstofarme (anaerobe) omstandigheden. Circulatie zorgt voor een gelijkmatige verdeling van temperatuur én zuurstof, waardoor planten weerbaarder worden.


Conclusie: roeren loont

Door het water actief in beweging te houden, leg je de basis voor een betere waterkwaliteit, verminder je de kans op algenproblemen en bevorder je een gezondere groeiomgeving voor het gewas. Volgens Broere Irrigatie begint weerbaar telen bij vitaal water – en vitaal water begint met beweging.


LEES OOK

Broere Irrigatie B.V.
LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Mid Season Days bij GROEN-Direkt
maandag 19 mei 2025
t/m dinsdag 20 mei 2025
Chelsea Flower Show 2025
dinsdag 20 mei 2025
t/m zondag 25 mei 2025
De International Flower Trade Expo 2025
dinsdag 3 juni 2025
t/m donderdag 5 juni 2025
GreenTech event
dinsdag 10 juni 2025
t/m donderdag 12 juni 2025
Zomerdagen bij GROEN-Direkt
dinsdag 10 juni 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER