Oosthoek gebruikt Amerikaans doek voor renovatie oevers Haarlemmermeersche Golfclub |
|
|
|
|
| 174 sec |
Twee oevers bij de Haarlemmermeersche Golfclub zijn recentelijk gerenoveerd met een nieuw materiaal. Het gaat om doek van polyethyleen mesh van het Amerikaanse merk Sox. Dit ijzersterke materiaal gaat wel honderd jaar mee, is bestand tegen erosie en voorkomt afkaveling van de oever. Bovendien geeft het de oever een natuurlijke uitstraling, in tegenstelling tot houten beschoeiing.
De renovatie is verricht door de vakmensen Arie en Dirk van de Oosthoek Groep. Dit familiebedrijf in Schipluiden is sinds begin dit jaar verantwoordelijk voor het onderhoud van de 80 hectare grote en veel gebruikte golfbaan. Een flinke klus, die met verve is opgepakt door hoofdgreenkeeper Leen van Reeuwijk en zijn jonge team, vertelt Piet Oosthoek. Inmiddels heeft zoon Johan Oosthoek samen met zijn partner Jamie Bijl de dagelijkse bedrijfsleiding overgenomen. Piet souffleert nog op de achtergrond en springt ook nog op de tractor als dat nodig is. Volgend jaar bestaat het bedrijf een halve eeuw.
De baan in Cruquius is nu dus bijna een jaar in onderhoud bij Oosthoek. 'We zijn begonnen met het schoonmaken van het parkeerterrein en het wegwerken van ander achterstallig onderhoud. Inmiddels hebben we alles goed op de rails', zegt de nestor van het bedrijf. Het bedrijf doet veel meer dan golfbaanonderhoud; dat is ook de directe reden dat er contact ontstond met de Haarlemmermeersche. Clublid en ondernemer Raymond Hofer zocht namelijk een bedrijf dat beschoeiingen kon herstellen met het door hem geïmporteerde Sox-doek. Hofer is met zijn bedrijf Dutch Water Prevention wereldwijd actief met het aanbrengen voorzieningen die bescherming bieden tegen hoogwaterproblematiek. Dit doek is zijn nieuwste product voor de EU.
|
'Er wordt nog veel hardhout toegepast voor beschoeiing. We kunnen het niet langer maken om hier bossen voor te kappen'
| |
|
| Piet en Johan Oosthoek bij een gerenoveerde oever. |
|
|
Bij Oosthoek vond Hofer een gewillig oor. Het bedrijf staat altijd open voor innovaties en ziet veel potentie in dit nieuwe doek. 'Nu wordt er nog veel hardhout toegepast om beschoeiing te maken. Dat is niet alleen heel kostbaar; we kunnen het ook niet langer maken om hier bossen voor te kappen. Wij vinden duurzaamheid en zorg voor de natuur heel belangrijk', benadrukken vader en zoon. Piet was direct enthousiast, Johan was aanvankelijk sceptischer. 'Nu we de eerste oevers behandeld hebben, ben ik aangenaam verrast', zegt hij.
'In Amerika wordt dit materiaal al veel gebruikt op golfbanen. Hetzelfde materiaal wordt in de vorm van netten (Evoguard) bijvoorbeeld ook gebruikt om modderstromen van heuvels tegen te houden, en Sox Erosion wordt toegepast om agrarische grond te beschermen tegen erosie. Het materiaal is ijzersterk en bestand tegen hoge druk', legt Hofer uit. Het gebruik bij hole 3 en hole 18 op de Haarlemmermeersche is de allereerste toepassing in Nederland op een golfbaan, en naar verwachting het begin van een snelle groei. 'Het is ook geschikt voor de versteviging van kleine dijken', weet Hofer. Dankzij de ripstoptechnologie is het doek alle kanten op geweven, zodat het nooit doorscheurt, mocht er een gaatje of scheurtje ontstaan.
Op de golfbaan in de Haarlemmermeer waren problemen met de oevers van waterpartijen bij hole 3 en hole 18. Door het wisselende waterpeil, de vele wind en de gaten die rivierkreeften in oevers graven, was de oever in verval geraakt bij hole 18. Die is nu in drie dagen hersteld en moet nog begroeid raken met gras. Om het doek op de juiste wijze aan te brengen, werden de Oosthoek-medewerkers online getraind vanuit Amerika. Hoofdgreenkeeper Leen van Reeuwijk zorgde er tijdens de renovatie voor dat logistiek alles op rolletjes liep.
Teruggewonnen
Dat geldt ook voor de renovatie van de 60 meter oever bij het water bij hole 3, die in totaal een week werk heeft gekost. Daar was een deel van de oever gewoon verdwenen en moest het land teruggewonnen worden. Met behulp van het Sox-doek was dat geen enkel probleem. Uiteindelijk werd het landverlies tenietgedaan en werd de oever met 30 tot 40 centimeter verhoogd. Graszoden gaven de oever direct een mooie natuurlijke en groene uitstraling. Het doek wordt bij de toepassing in de gewenste vorm gevouwen en gevuld met grond. Het gewicht van de grond houdt het doek op de bodem. De palen waaraan het doek vastgemaakt wordt, kunnen op land in de grond geslagen worden. De medewerkers Dirk en Arie kwamen op het idee om bij deze oever een extra trede te maken, zodat de constructie nog steviger is. Hofer: 'Dat is het mooie aan dit bedrijf, dat ze dankzij hun ervaring en vakkennis zoiets toevoegen.' Het past ook helemaal in de bedrijfsfilosofie van de Oosthoek Groep. Alle werknemers en dus ook de greenkeepers krijgen veel verantwoordelijkheid en worden gestimuleerd om zelf na te denken over de taken die zij uitvoeren.
Veel potentie
Piet en Johan Oosthoek zien veel potentie in het Amerikaanse doek. Nu het eerste karwei met dit materiaal af is, komen er al vragen van diverse kanten. Ook Hofer heeft hoge verwachtingen van zijn nieuwe product. 'We gaan nu eerst de Nederlandse markt op en dan verder Europa in.' In samenwerking met de TU Delft onderzoekt zijn bedrijf welke toepassingen nog meer mogelijk zijn met dit sterke doek. De kosten van de oevertoepassing zijn volgens Hofer nu nog vergelijkbaar met die van hout, mede door de hoge transportkosten, omdat alles nog ingevoerd wordt vanuit de Verenigde Staten.
LOGIN met je e-mailadres om te reageren. |
|
|
Er zijn nog geen reacties. |
Tip de redactie
|