Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Kennismakingsbijeenkomst genomineerde greenkeepers en fieldmanagers

NIEUWS
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, woensdag 2 oktober 2024
125 sec


Het clubhuis op golfbaan De Utrechtse was het epicentrum van de kennismakingsbijeenkomst voor genomineerden, sponsoren en juryleden als voorafje op het komende Green Gala. De aanwezigen begonnen met koffie en gebak, kregen lezingen voorgeschoteld en eindigden met een borrel en buffet. Een geslaagde opmaat richting de grote finale in november.

Thijs Zandwijk, Peter Swinkels en Erwin Braspenning zijn genomineerd voor de titel Fieldmanager of the Year.
Thijs Zandwijk, Peter Swinkels en Erwin Braspenning zijn genomineerd voor de titel Fieldmanager of the Year.

Al een aantal jaren verzorgt uitgeverij NWST deze bijeenkomst, vooral bedoeld om de genomineerden voor de verkiezing van de Greenkeeper of the Year, Fieldmanager of the Year, Toro Greenkeeper Student of the Year en Husqvarna Fieldmanager Student of the Year met elkaar en met de sponsoren, juryleden en het team van NWST kennis te laten maken. Ook een aantal oud-winnaars was van de partij. Het thema dit keer was 'The Future is Now'. Tijdens het Green Gala op 20 november wordt bekendgemaakt wie de winnaars zijn van de vier verkiezingen.

Gaëtan Lits, Paul Mannaert en Andrew Knott zijn genomineerd voor de verkiezing Greenkeeper of the Year.
Wilbert Scheerders, Bas Franssen en Jesper Okx zijn de drie genomineerden voor de verkiezing Husqvarna Fieldmanager Student of the Year.
Raimond Sijmonsma, Zach Hall-Newman en Jorne Haagoort zijn de drie genomineerden voor de titel Toro Student Greenkeeper of the Year.
Arijan van Alphen (met wit vest).
Na de ontvangst toog het gezelschap een etage hoger waar hoofdredacteur Hein van Iersel iedereen welkom heette. De eerste spreker was Arijan van Alphen, hoofdgreenkeeper van Stichting Golfsport Oosterhout. Hij vertelde over de inzet van de Spot Sprayer om pleksgewijs onkruid aan te pakken op de fairway. De machine scant de bodem en ziet het verschilt tussen een grasplant en onkruid. Het betekent volgens hem een reductie van 90 procent op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Hij is het apparaat gaan inzetten, nadat hij acht jaar lang geen onkruidbestrijding had gedaan en de onkruiddruk nu toch echt te hoog werd.

Rogier Swerissen

Ventilatoren

Rogier Swerissen van New Urban Standard vertelde over de inzet van een Permavoid krattenlaag onder het hoofdveld van Heracles Almelo als instrument om water te managen op een voetbalveld. 'Het leidt tot zestig procent minder watergebruik. Met ventilatoren kunnen wij onderduk en bovendruk creëren, afhankelijk van het feit of je het drainagesysteem wil versnellen.' Toepassing op golfbanen is wat lastiger dan op een vlak sportveld. Hij verwacht een levensduur van meer dan vijftig jaar van dit systeem.


Gerrit van Nieuwenhuizen

Speer

Gerrit van Nieuwenhuizen van Ramm had een soort speer meegenomen. Het bleek een onkruidbestrijder te zijn, waarbij de ongewenste plant gedood wordt met behulp van elektriciteit die door de ijzeren punt gaat. Voor de gebruiker honderd procent veilig, zo verzekerde hij. 'Ook heeft het geen effect op de rest van het bodemleven.' In samenwerking met de WUR wordt gewerkt aan een grotere versie die in staat is om onkruid zelf te herkennen. Het grote voordeel van het huidige draagbare apparaat is dat je onkruid heel gericht kan bestrijden, aldus Van Nieuwenhuizen. Alexander de Vries van de NGF opperde om deze techniek toe te passen in de Spot Sprayer.


Arnoud Fiolet

Transitieperiode

Arnoud Fiolet van RSI Sports vertelde over de betrokkenheid van zijn bedrijf bij de realisatie van nieuw veld bij Real Madrid, dankzij de Duitse tak Rhenac die veel verstand heeft van gras en licht. Het veld van Real groeit nu 300 dagen per jaar ondergronds. Het veld is verdeeld in 51 zones die behandeld worden met 21 verschillende lichtprogramma's. Fiolet constateerde dat we in een transitieperiode zitten die uiteindelijk leidt tot verdere digitalisering van het grasonderhoud. Essentieel hierin is dat in de grasplant gemeten wordt of de plant groeit of niet. 'Over een paar jaar zal het systeem aangeven welke stressfactoren in de plant aanwezig zijn en wat er moet gebeuren. Data gaan dit aangeven.' De rol van de fieldmanager wordt 'controlerend en sturend'. 'Vergelijk het met de ontwikkeling in de auto-industrie. De huidige monteur leest je auto uit en tikt niet meer willekeurig op een paar plekken om te ontdekken wat er mankeert.'


Joep van Cranenbroek
Tot slot vertelde Joep van Cranenbroek van HI Sports over de Hipster, een alles-in-een meetapparaat om de performance van (professionele) voetbalvelden te checken. In Waalwijk wordt het apparaat inmiddels ook ingezet voor de breedtesport.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
maandag 7 oktober 2024
t/m maandag 7 oktober 2024
NGA Ladies Only Day op Sallandsche Golfclub De Hoek
maandag 21 oktober 2024
t/m maandag 21 oktober 2024
Kress houdt demodag met innovatieve robotmaaiers voor golfbanen in Ermelo
maandag 21 oktober 2024
t/m maandag 21 oktober 2024
NGA houdt regiodag voor west
maandag 28 oktober 2024
t/m maandag 28 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER