Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Opleider reageert op oproep Gertjan Hilarius: 'Opleidingsaanbod blijft in beweging'

NIEUWS
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Meike Wessels, IPC Groene Ruimte, dinsdag 1 oktober 2024
125 sec


Rondetafelgesprek met Fieldmanager of the Year en IPC Groene Ruimte

Deze zomer deed Gertjan Hilarius, Fieldmanager of the Year en fieldmanager bij SC Heerenveen, in dit vakblad een oproep aan de branche: bundel de krachten voor het ontwikkelen van een sterke opleiding. Als opleidingsinstituut voor de leefomgeving, met onder andere sport- en golfopleidingen, zoals Fieldmanager en Groundsman, voelde opleidingscoördinator Liset van Pinxteren van IPC Groene Ruimte zich aangesproken. Dit leidde tot een inspirerend rondetafelgesprek met Hilarius.


Hilarius valt met meteen de deur in huis: hoe kan het dat de lesstof over gras nog steeds hetzelfde is als dertig jaar geleden? Daar kan Van Pinxteren kort over zijn: 'In ons vak verandert er ontzettend veel, maar bepaalde basiskennis niet. Wat Bertus Gibcus destijds al leerde over stikstof en Engels raaigras, is nog altijd relevant. Wat daarin wél verandert, is hoe we die kennis overbrengen. Meer digitaal, met video's en afbeeldingen in een interactieve leeromgeving. We moderniseren onze lesstof continu in samenwerking met de markt, zowel in inhoud als in vorm, zodat we altijd up-to-date zijn met de laatste ontwikkelingen in het vak.'

Hilarius beaamt dat die basiskennis relevant blijft, maar wat hem weerhoudt om zijn medewerkers naar de opleiding te sturen is dat hij graag ziet dat docenten neutraler in het vak staan, oftewel: onafhankelijke gasttrainers waar geen belangen spelen. 'Bij de vakspecialistische modules zijn we er altijd van uitgegaan dat we deze met vakspecialisten verzorgen. Dus ik kan op basis hiervan ook gaan omdenken', reageert Van Pinxteren bereidwillig.

Mbo- en hbo'ers worden onvoldoende geprikkeld voor het vak

Duidelijk mag zijn dat de twee niet aan tafel zitten voor een moddergooigevecht. Wat overheerst is een gevoel van openheid en de ambitie om vraag en aanbod nader tot elkaar te brengen. Dat wil zeggen: aansluiting van de markt tot het opleidingsaanbod en vice versa. Hilarius en Van Pinxteren zijn het met elkaar eens: studenten van groene mbo- en hbo-opleidingen, worden nu niet genoeg warm gemaakt voor het vak. Er is daardoor onvoldoende instroom. 'We roepen allemaal in de markt, we moeten mensen opleiden en we hebben mensen tekort. Maar zonder spannende en prikkelende opleiding, komen die mensen ook niet', zegt Hilarius.

Voor IPC Groene Ruimte ligt daar vooralsnog geen rol weggelegd, omdat het opleidingsinstituut mikt op mensen die al werken in het vak en behoefte hebben aan fundamentele basiskennis. 'We kijken altijd naar wat de markt wil. Dat doen we in samenwerking met een begeleidingscommissie, die een afspiegeling is van de markt. Gemeenten, aannemers, aanleggers, brancheverenigingen en adviseur zijn hierin vertegenwoordigd. Samen met hen kijken we naar de leerbehoeften van de deelnemers', licht Van Pinxteren desgevraagd toe.

Verdieping

"De opleiding wordt daarnaast ook afgestemd op de hoeveelheid tijd en geld die werkgevers kwijt willen zijn aan de opleiding. Dat maakt dat we inderdaad niet tegemoet kunnen komen aan alle wensen van alle mensen." Daar wringt de schoen, meent Hilarius. Omdat het volgens hem in het huidige opleidingsaanbod soms ontbreekt aan specifieke verdieping. Zoals bodemkunde of technologische ontwikkelingen.


Uitdaging

In de beschikbare tijd met het beschikbare budget van de markt, is het inderdaad schipperen, vertelt Van Pinxteren. 'Natuurlijk blijft de basiskennis altijd nodig, maar ons vak verandert voortdurend. We moeten een manier vinden om deze ontwikkelingen, binnen de beperkte tijd en ruimte die we hebben, in de opleiding te integreren. Een mogelijke oplossing is een prikkelende kennismakingstraining te ontwikkelen om mensen enthousiast te maken voor het vak. Daarop kunnen we dan de opleidingen Greenkeeper en Groundsman laten aansluiten. Daarnaast willen we de markt vragen welke verdieping er nog nodig is. Wat willen jullie verder leren, en is er behoefte en budget om medewerkers hierin verder op te leiden? Dat is de uitdaging waar we voor staan.' Een uitdaging waar Hilarius zonder twijfel aan wil bijdragen. 'Ik kijk en denk graag mee, ik heb er uiteindelijk zelf ook veel aan.'


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
maandag 7 oktober 2024
t/m maandag 7 oktober 2024
NGA Ladies Only Day op Sallandsche Golfclub De Hoek
maandag 21 oktober 2024
t/m maandag 21 oktober 2024
Kress houdt demodag met innovatieve robotmaaiers voor golfbanen in Ermelo
maandag 21 oktober 2024
t/m maandag 21 oktober 2024
NGA houdt regiodag voor west
maandag 28 oktober 2024
t/m maandag 28 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER