Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Kortsluiting

ARTIKEL
REGELGEVING & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, woensdag 6 maart 2024
89 sec


Er is een revolutie gaande op het gebied van de aandrijving van machines die wij iedere dag nodig hebben om onze golfbanen bij te houden. We weten allemaal dat mobiliteit op den duur voornamelijk elektrisch zal worden.


Een aantal van ons rijdt misschien al een elektrische auto. Veel waarschijnlijker is het helaas dat veel van ons denken dat elektrisch rijden toch nog wel heel duur is. Datzelfde geldt ook bij de aandrijving van onze machines. Een heggenschaar of bosmaaier op accu is inmiddels doodgewoon. Sterker nog; deze machines zijn onder de Nederlandse en Belgische omstandigheden feitelijk al de standaard.

Een heggenschaar of bosmaaier op accu is inmiddels doodgewoon. Sterker nog; deze machines zijn onder de Nederlandse en Belgische condities feitelijk de standaard.

Ik hoor van aanbieders dat 85 van de honderd handgedragen machines accu-aangedreven is. Dat klinkt als heel veel en is ook heel veel, maar de situatie is totaal anders in andere landen en andere productcategorieën. Kijk bijvoorbeeld maar naar elektrische tractoren, vrachtwagens of kraantjes. Feitelijk bestaan die machines nog helemaal niet. Her en der hebben aannemers zelf dingen in elkaar gefabriekt, maar een standaard elektrische tractor, die u en ik kunnen gebruiken om de greens te bezaaien is niet op de markt voorradig. Alleen dat feit al zou de Nederlandse wetgever moeten leren dat stimuleren van duurzaam werken belangrijk is, maar dat te ver voor de muziek uitlopen niemand verder helpt. De principiële stellingname van de arbeidsinspectie is dat dieseldampen slecht voor de gezondheid zijn en zelfs kankerverwekkend.

De principiële stellingname van de arbeidsinspectie is dat dieseldampen slecht voor de gezondheid zijn en zelfs kankerverwekkend

Werkgevers moeten daarom het gebruik van diesel aangedreven machines en voertuigen stoppen. Daar zijn uitzonderingen op mogelijk, maar dat moet van geval tot geval worden bepaald. Over het algemeen impliceert dit de vervanging van het diesel aangedreven voertuig of arbeidsmiddel door een alternatief dat wordt aangedreven door elektriciteit, lpg, waterstof of aardgas. Het bovenstaande lijkt toekomstmuziek, maar is op dit moment al beleid. Maar hoe moet dat allemaal als heel veel van de machines die wij nodig hebben nog helemaal geen elektrische of waterstof variant hebben? En als die machines er al zijn, zijn die vaak een factor twee of meer duurder. In de openbare markt kan dat misschien opgebracht worden, omdat de overheid dat over zichzelf afroept. Voor andere sectoren ligt dat toch iets anders. Een golfer gaat echt niet meer greenfee betalen, omdat deze greens elektrisch worden gemaaid, bezand of belucht. Ik hoor importeurs van zelfrijders klagen dat hun fabrikanten feitelijk de ontwikkelingen op de Nederlandse markt niet bij kunnen houden. Of moet ik zeggen bij willen houden. Waarom zou een fabrikant die een wereldmarkt bedient zijn innovaties afstemmen op één klein kikkerlandje?


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER