Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Perlka: garantie voor gezonde en robuuste graszoden

ADVERTORIAL
BODEM & BODEMBIOLOGIE
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wim Pacolet, vrijdag 8 maart 2024
175 sec


Onder greenkeepers en aanleggers van golfterreinen is bemesting met calciumcyaanamide (Perlka) niet meer voorbehouden aan insiders; het is inmiddels een wijdverbreide maatregel. Wat zijn de bijzondere kenmerken van deze meststof en wat maakt Perlka zo interessant voor graszoden en golfterreinen?


In de eerste dagen na het strooien lost het calciumcyaanamide uit de mestkorrel op en splitst zich in cyaanamide en gebluste kalk. Dit laatste zorgt voor een snel en intensief effect. Interessant zijn de vele verschillende neveneffecten van kalkstikstof. Binnen enkele dagen wordt het cyaanamide in de bodem verder afgebroken tot ammonium en blijft dan nog vele weken aanwezig in deze vorm, die niet gevoelig is voor uitspoeling. Daarom heeft calciumcyaanamide zo'n gelijkmatige en langdurige werking en kan het ook vroeg in het voorjaar worden toegepast zonder gevaar voor verlies van effect.
De lange ammoniumfase heeft nog een voordeel: in combinatie met de kalk wordt hierdoor de activiteit bevorderd van de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor het composteren. De resten van het vorige gewas worden zo sneller afgebroken en op die manier wordt de ziektedruk verminderd. Als geen andere meststof bevordert calciumcyaanamide dus de bodemgezondheid. De meststof kan het best worden toegediend bij droog weer, enkele weken voordat de knoppen uitkomen. De aan te brengen hoeveelheid is afhankelijk van de stikstofbehoefte van het gewas.


Karakteristieken:

- Deze stikstofvorm heeft een zeer gelijkmatige en langdurige werking. Dit leidt niet tot een groeispurt na de toepassing. Dat is een belangrijk voordeel ten opzichte van conventionele stikstofmeststoffen en heeft ook als gevolg dat de maaifrequentie kan worden verlaagd.
- Perlka heeft de hoogste kalkwaarde (meer dan 50 procent calcium) van alle stikstofhoudende meststoffen. Hierdoor voegt Perlka een zeer actieve vorm van kalk toe aan de graszode. Regelmatige toepassing van Perlka voorkomt verzuren van de bodem en gaat viltvorming en de verspreiding van mos tegen.
- Kalkstikstof bevordert de biologische activiteit in de bodem. Dit heeft een onderdrukkend effect op pathogene schimmels. Het is dus niet verwonderlijk dat greenkeepers de donkere ringen ten gevolge van aantasting door sneeuwschimmels zagen verdwijnen na toepassing van deze unieke stikstof- en kalkbron.


Deze minerale meststof werkt zeer gelijkmatig en langdurig. Tegelijkertijd stopt Perlka de verzuring van de bodem, waardoor de kruimelstructuur van de bodem wordt gestabiliseerd. Dit is zeer gunstig voor het verkrijgen van een gezonde bodem.
Perlka is in de eerste plaats een minerale meststof, maar is meer dan alleen kalk plus stikstof. Hoewel de naam misschien anders doet vermoeden (wat soms tot misverstanden leidt), komt bij het gebruik van kalkcyaanamide absoluut geen gas vrij, maar beweegt het cyaanamide zich vrij in de bodem. Overigens komt cyaanamide onder natuurlijke omstandigheden voor bij bepaalde planten, zoals sommige vlinderbloemigen (wikke).
Het is ook belangrijk om te weten hoe Perlka precies werkt in de bodem.
Kalkcyaanamide wordt in opeenvolgende stadia in de bodem omgezet. In feite heb je direct na het strooien een zeer reactieve kalkfase. Hierbij komt het calcium vrij en wordt cyaanamide gevormd. Deze componenten zijn verantwoordelijk voor de meeste bijzondere effecten van kalkstikstof. Vervolgens zetten micro-organismen het cyaanamide via ureum verder om in ammonium. Hoe warmer de bodem, hoe sneller deze omzetting plaatsvindt. Door zijn unieke samenstelling komt er ook nog een nitrificatieremmer vrij, zonder dat die eraan toegevoegd is. In feite is deze eeuwenoude stof een zeer moderne meststof, volledig aangepast aan de huidige behoeften op het gebied van stikstofbenutting. Deze is zeer hoog, doordat er weinig of geen stikstof verloren gaat.
Kalkcyaanamide blijft lange tijd in een stabiele ammoniumfase (zes tot acht weken) en is daardoor goed beschermd tegen uitspoeling. Hierdoor nemen de planten meer ammonium en minder nitraat op.


De juiste toepassing is de sleutel tot succes!

Perlka- kalkcyaanamide is goedgekeurd als CE-meststof en komt overeen met het meststoftype 'enkelvoudige vaste anorganische macronutriëntenmeststof'. Het bevat in totaal 19,8 procent stikstof (N), 48 procent calciumoxide (CaO) en 1,5 procent magnesiumoxide (MgO) en heeft standaard een korrelgrootte tussen 0,8 en 3,5 mm. In sommige gevallen is het gebruik van microgranulaat met een korrelgrootte van 0,8 - 1,7 mm raadzaam.
Perlka is een zeer efficiënte meststof met verschillende gunstige neveneffecten. Een verkeerde dosering kan echter tijdelijke schade aan de grasmat veroorzaken. Daarom moeten de volgende aanbevelingen in acht worden genomen. Een ongelijkmatige verdeling van de meststof moet worden vermeden, evenals een overdosis. Vooral wanneer Perlka voor de eerste keer wordt toegepast en men er nog geen ervaring mee heeft, raden wij sterk aan een lage dosering te kiezen en het strooitoestel goed te kalibreren.


ADVIES VOOR BESTAANDE GOLF- EN SPORTTEREINEN EN KWALITEITSGAZONS

Hierbij is het advies 150 à 200 kg/ha Perlka toe te dienen - idealiter wanneer de Forsythia bloeit - bij een droge grasmat (dus niet bij dauw!). Bij voorkeur is de bodem nog vochtig. Deze toepassing kan herhaald worden na 14 dagen.


ADVIES BIJ AANLEG (VOOR HET ZAAIEN)

Breng voor het zaaien Perlka aan en frees dit onder. Aanbevolen is een dosis van 150 kg/ha. Houd een wachttijd van zeven tot tien dagen aan; daarna kan nog eens 150 à 200 kg gestrooid worden, op een droge grasmat. Het gras moet al een goede weerstand hebben opgebouwd en ook goed doorwinterd zijn. Pas op voor overlapping, want daardoor kan de grasmat beschadigd raken. Volg altijd de officiële aanbevelingen na een bodemanalyse. Gebruik een strooitoestel waarmee een exacte dosering verzekerd is.


Dr. Wim Pacolet is adviseur voor Alzchem Trostberg GmbH. Voor meer info zie ook www.perlka.com.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Nationaal Golfcongres 2025
dinsdag 4 februari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER