Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Wij-gevoel in Zwolle

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, maandag 6 november 2023
297 sec


Wim Hageman, Henry Apperlo, Marcel Kragt, Wim Pelgrom en Max Beumer vormen samen het greenkeepersteam bij Golfclub Zwolle. Zij zijn in dienst van Vos Golf en Sport, de aannemer die sinds acht jaar verantwoordelijk is voor het onderhoud van de golfbaan. In het greenkeepersonderkomen vertellen ze over zichzelf en hun werk voor de rubriek Team in beeld.

Wim Hageman, Henry Apperlo, Max Beumer (staand op kar), Wim Pelgrom en Marcel Kragt
Wim Hageman, Henry Apperlo, Max Beumer (staand op kar), Wim Pelgrom en Marcel Kragt

Het vijf man sterke team heeft nog een stille kracht met de naam Maaike. Het blijkt de autonome fairwaymaaier te zijn. 'In het begin dachten golfers nog weleens dat de greenkeeper van de maaier gevallen was, maar tegenwoordig is iedereen wel gewend aan de lege stoel', zegt hoofdgreenkeeper Wim Hageman tijdens een rondje over de baan. Met zijn 26,5 dienstjaren in Zwolle is hij zelf al jaren een vertrouwd gezicht op de baan.
Hij startte zijn carrière aan de Zalnéweg min of meer toevallig. 'Ik was hovenier in Gelderland en kwam weleens voor mijn werk op een golfbaan. Tijdens het hardlopen zag ik dat hier een golfbaan aangelegd werd en ik sprak Marcel aan, die hier al als greenkeeper bezig was.' Die liet Hageman de machines zien en vertelde ook dat er nog mensen gezocht werden. 'Ik had daar wel oren naar, omdat het werk naar mijn idee meer vakkennis vereiste en heb gesolliciteerd.' De procedure bleek echter al bijna afgerond te zijn, maar toch mocht Hageman nog op gesprek komen. Zijn groene achtergrond en de klik tussen twee Zwollenaren betekenden dat hij in dienst werd genomen. Hij ontwikkelde zich tot tweede man en vervulde uiteindelijk veel taken van een hoofdgreenkeeper. Toen VOS Golf en Sport het onderhoud overnam, was de aanstelling van Hageman tot hoofdgreenkeeper dan ook heel logisch.


Timmerman

Ook zijn collega's Marcel Kragt en Henry Apperlo maakten de overstap naar de aannemer. Kragt werd greenkeeper toen hij zijn werk als timmerman in de bouw niet langer kon uitoefenen. Van huis uit was hij gewend met machines om te gaan op de ouderlijke boerderij; die vaardigheid kwam hem goed van pas toen hij greenkeeper werd. Hij was met twee voormalige collega's al bij de aanleg van de baan in dienst van de golfclub. 'Ik heb toen voornamelijk geholpen met de beplanting en wat randwerkzaamheden.' Na de officiële opening in 1985 begon het echte onderhoudswerk aan de golfbaan. Nog steeds sleutelt Kragt graag aan het machinepark. De golfbaan beschikt over alle machines die nodig zijn voor het reguliere onderhoud. Deze collectie is dit jaar uitgebreid met een nieuwe veldspuit, een tractor en de autonome maaier Maaike. Machines voor het groot onderhoud worden door de aannemer geleverd als ze nodig zijn.


Fietsenmaker

Apperlo kwam op de Zwolse golfbaan terecht als 16-jarige stagiair. Hij volgde de greenkeepersopleiding en kreeg in 2006 een contract. Als jonge stagiair had hij geen idee wat het vak van greenkeeper precies inhield. 'Ik dacht: wat moet ik daar doen, de hele dag ballen rapen?' zegt hij lachend. Inmiddels weet hij wel beter, maar deze onwetendheid over het vak bestaat nog steeds, beaamt Max Beumer. Met zijn 23 jaar is hij de benjamin in dit greenkeepersteam. Toch is hij al zeven jaar werkzaam in Zwolle. Ook hij begon als jonge stagiair. 'Het grappige is dat ik via de schoonzus van hoofdgreenkeeper Wim, van wie de broer fietsenmaker is in ons dorp, hoorde dat er een stageplaats was op de golfbaan.' Het werken met diverse machines spreekt hem erg aan in het greenkeepersvak en ook het buiten zijn. Hij volgde de greenkeepersopleiding en vond het tijdens zijn studietijd vooral leuk om te sparren met 'soortgenoten'. Hij heeft het erg naar zijn zin en past prima in het team.


Boerderij

Dat geldt ook voor 'nieuwkomer' Wim Pelgrom. Hij werkt pas anderhalf jaar in het team. 'Ik heb hiervoor twintig jaar gewerkt met melkvee en was het uiteindelijk helemaal zat. In de krant zag ik een vacature staan waarin een greenkeeper in Ommen gezocht werd en ik heb gesolliciteerd.' Hij werd aangenomen, maar werd geplaatst in Zwolle. Hij vond dat echter geen enkel probleem en pendelt graag vanuit zijn woonplaats Dedemsvaart naar de hoofdstad van Overijssel om zijn taken als greenkeeper te vervullen. 'Ik werk graag buiten en heb alles in de praktijk geleerd.' Een groot voordeel was dat hij machinevaardig is en de werkzaamheden daardoor makkelijk oppakte. Naast zijn werk heeft hij thuis nog jongvee op zijn boerderij.


Hoofdgreenkeeper Wim Hageman
'Ik vind dat elk teamlid alle voorkomende werkzaamheden moet beheersen'

Dit gemakkelijk oppakken van taken geldt voor alle greenkeepers in het team. Iedereen weet wat er dagelijks van hem verwacht wordt. Het planbord in de loods is dan ook praktisch leeg. Hageman: 'Het gaat allemaal heel organisch. Het loopt vanzelf. Bovendien verricht iedereen automatisch afwisselende werkzaamheden. Ik vind dan ook dat elk teamlid alle voorkomende werkzaamheden moet beheersen.' Mocht het een keer niet zo lopen, dan kan Hageman wel op zijn strepen gaan staan, verzekert hij. 'Dat doe ik alleen om de boel in de juiste richting te krijgen.' Deze losse aanpak zorgt voor een goede werksfeer en veel onderling vertrouwen. Uiteraard neemt Hageman wel meer regie bij grotere werkzaamheden als bezanden en beluchten. 'Dan zet ik het strakker op de rails en controleer ik bijvoorbeeld ook of er op de juiste dikte wordt bezand.'

Intensieve baan

Het Zwolse team heeft dit jaar te maken met een groeizaam jaar en dat betekent veel maai-uren. Diverse bunkers zijn afgelopen zomer verplaatst, er zijn nieuwe tees gekomen en de lay-out van sommige holes is veranderd. Ten tijde van het interview zijn de greenkeepers druk bezig met rollen, om de baan speelklaar te maken voor de finalewedstrijden van de businessclub. 'Het is best een intensieve baan', zegt Hageman. Hij bedoelt hiermee dat er altijd veel werk verzet moet worden. Gelukkig neemt Maaike veel maai-uren voor haar rekening, waardoor de greenkeepers enigszins vrijgespeeld worden voor andere werkzaamheden. De aanwezigheid op het terrein van zogenoemde ecozones zorgen echter wel voor veel extra maaiwerk.


Bloemen

De baan ligt in een historisch beekdal en er zijn nog veel originele landschapselementen aanwezig, zoals oude sloten en dekzandruggen uit de ijstijd. Deze moesten allemaal behouden blijven toen Alan Rijks het ontwerp voor de golfbaan maakte in de jaren tachtig. Vanuit de golfclub zelf is er veel aandacht voor biodiversiteit en de baan beschikt over een GEO-certificaat. In het najaar is er niet veel meer te zien van het bloemrijke grasland, maar Hageman vertelt enthousiast over de vele soorten die tijdens de bloeiperiode op de baan te zien zijn, waaronder bijzondere orchideeën. 'De groene palen met rode kop geven aan waar de ecozones zijn. Nu zijn ze kort gemaaid, maar in de zomer zijn ze helemaal begroeid en mogen de golfers de gebieden niet betreden als hun bal erin belandt.' Over de baan verspreid zijn diverse bosschages en verschraalde plekken waar bloemen kunnen bloeien. Die trekken bijvoorbeeld sluipwespen aan, die weer een natuurlijke vijand van engerlingen zijn.


'Biologen en ecologen komen hier regelmatig onderzoek doen en worden dan verrast door bijzondere waarnemingen'

De originele landschapselementen en aandacht voor de natuur zorgen er sowieso voor dat er veel flora en fauna aanwezig zijn. 'Er zijn regelmatig biologen en ecologen die hier onderzoek komen doen en dan verrast worden door bijzondere waarnemingen', vertelt Hageman. Zelf is hij ook een groot liefhebber van bloemen. De milieucommissie van de club houdt het allemaal in de gaten. De greenkeeper staat in nauw en goed contact met de club. Met de baancommissie en clubmanager wordt de planning van de grote werkzaamheden besproken en met de receptiedames is er altijd een zogenoemde 'dagstart', zoals Hageman het noemt, om de werkzaamheden van die dag door te nemen. Zo is iedereen altijd op de hoogte.

Meer tools

De overgang van het onderhoud naar Vos Golf en Sport gebeurde destijds om een kwaliteitsverbetering te realiseren. Hageman: 'De greens verkeren nu in een betere staat en ook de fairways worden steeds beter. Dit bereiken wij vooral door een betere gras- en bodemkwaliteit te bewerkstelligen.' De aannemer zorgt voor veel meer tools en kortere lijnen. Hageman: 'In het verleden moest bijvoorbeeld een bestelling van materialen of vervanging van spullen over heel veel schijven in de club; je moest goed vooruitdenken om het op tijd binnen te hebben. Nu is het gewoon op voorraad. Ook de aanwezige expertise in ons bedrijf en de ervaringen op andere golfbanen zijn een groot voordeel ten opzichte van de oude situatie.' Het werk gebeurt kortom veel en veel professioneler.


Saamhorigheidsgevoel

Onder de noemer 'golfgeluk' werkt de club hard aan een groot saamhorigheidsgevoel. Bij de greenkeepers is dat al goed gelukt. Zij ervaren dat ze er helemaal bij horen en vormen een goed samenwerkend team. Formeel worden ze alleen nog betaald om de baan te onderhouden, maar als er een keer iets gesjouwd moet worden, staan ze altijd voor de club klaar. Dus ook de plaatsing van hekwerken voor de businesswedstrijd wordt enthousiast opgepakt, als de clubmanager daarom vraagt. Zelf is hij niet te beroerd om koffie te pakken voor de hoofdgreenkeeper, als hij hem en zijn team uitnodigt voor het komende bedrijfsfeest van de golfclub. Het wij-gevoel overheerst in Zwolle.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Nationaal Golfcongres 2025
dinsdag 4 februari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER