Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Water zoeken

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, maandag 24 juli 2023
83 sec


Column hoofdredacteur Hein van Iersel

Naast redacteur voor dit prachtige vakblad, ben ik ook een enthousiaste moestuinier. Vanmorgen heb ik, voordat ik met deze column begon, even geteld wat er in dit tuintje allemaal te vinden is. Om precies te zijn staan daar twee keer 25 aardappelplanten, 15 stamslaboontjes, één rijtje venkel en een dozijn bleekselderij te groeien. Een moestuin heeft natuurlijk niet veel te maken met greenkeeping.


Maar zowel voor mijn moestuintje als jullie golfbaan geldt dat water het thema van de toekomst gaat worden

Maar is dat wel zo? De afgelopen maand was ik voornamelijk bezig als waterdrager in mijn moestuin. Elke avond, als ik thuiskwam van mijn werk, ging ik met twee gieters de tuin in om alles in leven te houden. Ik kon tijdelijk mijn sportschoolabonnement stopzetten. Als ik door deze uitgave van Greenkeeper blader, lijken greenkeepers niet veel anders te doen. Gelukkig hebben zij beter materiaal dan mijn twee gieters van de Action. Maar zowel voor mijn moestuintje als jullie golfbaan geldt dat water het thema van de toekomst gaat worden. Waterschappen zijn druk bezig met het zoeken naar methoden om ons waterverbruik te verminderen en in te perken. Ik voorspel dat het over tien jaar maatschappelijk niet meer geaccepteerd wordt dat er kostbaar grondwater wordt gebruikt om golfbanen te besproeien. Misschien vinden we het nog acceptabel voor voedselproductie, maar voor golfbanen, die uiteindelijk een luxeartikel zijn, verwacht ik een verbod of op zijn minst een forse beperking.

Het gebrek aan water is enerzijds een bedreiging voor de exploitatie van golfbanen, maar tegelijkertijd ook een uitdaging en zelfs een kans

Het gebrek aan water is enerzijds een bedreiging voor de exploitatie van golfbanen, maar tegelijkertijd ook een uitdaging en zelfs een kans. En misschien zelfs op de lange termijn een verdienmodel. Golfbanen zijn groene oases in een verstedelijkte omgeving en zouden wellicht kunnen dienen als opvang- en opslagplaatsen van regenwater dat in andere periodes van het jaar in overvloed valt. Mijn moestuintje ligt vlak bij de Loonse en Drunense Duinen. Er zijn plannen om de ondergrond van dit natuurgebied te gebruiken als een zogenaamde aquifer. Water wordt geïnfiltreerd in het gebied en fungeert als aanvulling op lokale grondwaterreserves. Deze aquifers dienen als natuurlijke reservoirs waaruit water kan worden opgepompt voor verschillende doeleinden, zoals drinkwaterproductie, landbouwirrigatie en industrieel gebruik. Het vergt niet veel verbeeldingskracht om te bedenken dat dit ook mogelijk is voor de golfbaan. Dit zou gunstig zijn voor greenkeepers, omdat ze het hele jaar door kunnen besproeien, maar het is ook belangrijk voor de omgeving van de golfbaan.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER