Greenkeepers De Zaanse duiken overal in |
|
|
|
|
| 280 sec |
Het 55 hectare grote terrein van De Zaanse wordt sinds twee jaar onderhouden door een vier man sterk greenkeepersteam, bestaande uit hoofdgreenkeeper Jack de Goede, Lars Koene, Sjors Duijn en Jorrit van der Sluijs. Zij werken allen fulltime en hebben hun handen vol aan het reguliere onderhoud en het wegwerken van achterstallig onderhoud.
Sjors Duijn, Jorrit van der Sluijs, Jack de Goede en Lars Koene |
Toch zijn er maar weinig klussen die ze niet zelf aanpakken. Zo hebben ze zelf de riolering en glasvezelkabel aangelegd voor hun huidige onderkomen, een uitvoerderskeet. Ze moesten hiernaartoe verhuizen na de overname van de baan in 2021 door de huidige eigenaar Ironwoods en de daarmee samenhangende interne herverdeling van kantoorruimte.
Overname
De overname betekende voor de greenkeepers dat er na jaren van beperkte mogelijkheden nu meer ruimte is voor onderhoud. De Goede: 'De nieuwe eigenaren zagen al snel het belang van goed onderhoud in. Konden we voorheen bijvoorbeeld maar eens in de zoveel jaar prikken en bezanden, nu kan dit jaarlijks. Ook wordt er geïnvesteerd in nieuw materieel en de aanpak van achterstallig onderhoud.' Bovendien kon De Goede nieuwe mensen aannemen, want hij en zijn collega Lars Koene waren als enigen overgebleven van de vijf greenkeepers die ooit in dienst waren bij de stichting die de golfbaan voorheen beheerde. 'We werden toen wel ondersteund door een grote groep vrijwilligers, maar ik ben blij dat het team nu uitgebreid is. Ik ben ook blij met de inzet van de stichting, waardoor ik mijn baan behouden heb, en met de nieuwe eigenaren, die weer investeren. Een extra mannetje met een monteursachtergrond zou nog een welkome aanvulling zijn.'
Horeca
De 28-jarige Sjors Duijn en zijn drie jaar jongere collega Jorrit van der Sluijs kwamen twee jaar geleden in dienst bij De Zaanse. Duijn kwam na zijn middelbareschooltijd via zijn oom terecht op de golfbaan als zomerkracht. Hij vond het zo leuk, dat hij voor zijn horeca-opleiding zelfs stage liep als greenkeeper op De Zaanse. 'Op school vonden ze dit geen enkel probleem', zo blikt hij terug. Vanwege bezuinigingen moest hij zijn baan als greenkeeper opgeven; vervolgens werkte hij tien jaar in de horeca. Maar corona legde de horeca plat, wat betekende dat Sjors niet meer kon werken. Tijdens een rondje hardlopen met zijn vriendin kwam hij oud-collega De Goede tegen, die net op zoek was naar uitbreiding van zijn team. 'Ik heb het werk altijd leuk gevonden en zei meteen ja toen Jack mij vroeg.' In zijn enthousiasme had hij zijn oude baan al opgezegd zonder een nieuw contract getekend te hebben. Eén van de nieuwe eigenaren bleek ook een kandidaat-greenkeeper naar voren te willen schuiven, maar uiteindelijk werd Duijn toch aangenomen. Sinds kort mag hij zich gediplomeerd greenkeeper noemen.
Voetbalsamenvattingen
Ook Van der Sluijs rolde tijdens de coronaperiode in het greenkeepersvak. 'Ik maakte voetbalsamenvattingen voor Ziggo Sport, maar kwam tijdens de coronapandemie thuis te zitten. Mijn vader is een vriend van Jack; zo kon ik hier beginnen als ballenraper. Al snel mocht ik op de zitmaaier aan de slag en nu kan ik eigenlijk overal voor ingezet worden.' Om ook theoretisch meer te leren over het greenkeepersvak, volgt hij een opleiding aan IPC. Op een gescheurde schouderspier na verloopt zijn greenkeeperscarrière naar wens. 'Ik speel zelf ook golf. Het werk in dit team is superleuk en ook het buiten zijn en de vrijheid die dit vak biedt, spreken mij enorm aan.'
Lot uit de loterij
Dat laatste geldt zeker ook voor Lars Koene. Hij omschrijft zijn werk als een lot uit de loterij. Met 47 jaar is hij de oudste van het team. Hij werkte bij een hoveniersbedrijf toen hij vijftien jaar geleden van zijn vriend De Goede hoorde dat de negenholes-golfbaan ging uitbreiden met negen holes en om die reden meer greenkeepers zocht. 'Wij zijn het samen gaan doen. Ik wou dat ik dit al dertig jaar eerder gedaan had. Ik heb nu als het ware nog maar één achtertuin waarin ik lekker kan werken. Geweldig.'
Natuurbad
Zijn collega en vriend De Goede is 45 jaar oud en groeide op tegenover de golfbaan. Als kind kreeg hij zelfs zwemles in het voormalige natuurbad waarvan de restanten nog zichtbaar zijn op het huidige golfterrein. In het oude badmeestershuisje staat nu de aansturing van de beregeningsinstallatie. Oud-badmeester Rob Wilderom was de buurman van De Goede. Hij liet zich omscholen tot greenkeeper toen zijn bad plaatsmaakte voor een golfterrein en werd uiteindelijk zelfs voorzitter van de NGA. Wilderom haalde de vijftienjarige De Goede naar de golfbaan voor vakantiewerk. 'Ik mocht toen al veel doen, behalve greens maaien.' Dit vakantiewerk deed hij een aantal jaren. De golfende leden met hun strakke pakken en dikke auto's inspireerden hem om naar de autovakschool in Driebergen te gaan. Vijf jaar was hij autoverkoper, maar op een dag begon het toch weer te kriebelen en toen De Zaanse ging uitbreiden, pakte hij zijn kans. Hij volgde de opleiding tot greenkeeper samen met Koene en plakte de opleiding tot hoofdgreenkeeper eraan vast. In 2011 werd hij hoofdgreenkeeper op De Zaanse.
Pad van Hoogland
De beide nieuwkomers en de twee oudgedienden vormen na twee jaar een vrolijk en op elkaar ingespeeld team, waarin De Goede de werkverdeling bepaalt. Zij worden anderhalve dag per week ondersteund door meewerkend adviseur Sander Hoogland. De Goede: 'Onder mijn voorganger was er een soort richtingenstrijd. Nu volgen wij het pad van Hoogland; dit betekent dat je consistent moet zijn en een plan moet volgen. Hierbij zijn data heel belangrijk.'
|
'We zouden hier eigenlijk groeiremmers voor de fairways kunnen gebruiken'
| |
|
Het onderhouden van de 18-holesbaan is veel werk. De vruchtbare grond in deze polder betekent dat er meer gemaaid moet worden dan op andere banen. 'We zouden hier eigenlijk groeiremmers voor de fairways kunnen gebruiken', grapt De Goede. Een nadeel van het water in het voormalige natuurbad dat gebruikt wordt voor de beregening van de golfbaan, is dat het brak is. 'Je moet dit dus heel goed in de gaten houden. Te veel zout is schadelijk voor het gras.' Met zijn collega's is hij tijdens het seizoen dagelijks van zes tot half drie in de weer om de baan in goede conditie te houden en het achterstallig onderhoud weg te werken. Zo zijn sinds de overname de paden vernieuwd, worden de bunkers voorzien van nieuw zand en de teeboxen gerenoveerd en wordt er meer aandacht aan de greens besteed.
| De greenkeepers met oud-klusjesman Ian Pitt |
|
|
Klusjesman
Het onderkomen van dit greenkeepersteam ligt weliswaar in een rommelig hoekje van het terrein, maar de greenkeepers vormen zeker geen eilandje op deze waterrijke golfbaan. Tijdens mijn bezoek wordt de hoogbejaarde klusjesman Ian Pitt geëerd met een eigen boom op het terrein. De greenkeepers willen er graag bij zijn. De aanwezige leden van de golfclub kennen ze allemaal, en ook Pitt wordt flink geknuffeld. Gezien zijn leeftijd zal hij niet langer timmerklussen uitvoeren, zoals hij in het verleden veel gedaan heeft. De greenkeepers en de leden van de golfclub zullen hem missen, hoewel De Goede en zijn collega's zelf ook graag klussen uitvoeren. Of het nu gaat om de plaatsing van 14 meter hoge palen voor een ballenvanger of nieuwe treden voor de oude zwembadtrap, de greenkeepers van De Zaanse pakken het allemaal aan. Bovendien spelen De Goede en Van der Sluijs ook nog eens mee in het eerste team van de golfclub.
Over De Zaanse
De Zaanse is een moderne 18-holesgolfbaan, ingebed in een veenweidegebied dat grenst aan een Natura2000-gebied. De Zaanse is een echte polderbaan en wordt omsloten en doorkruist door diverse waterpartijen. Vijf van de achttien holes hebben afslagplaatsen op een oude dijk. Dit jaar bestaat de Zaanse Golf Club precies 35 jaar. Het meertje waar de golfbaan omheen loopt, wordt gevoed door een natuurlijke bron. In het begin van de twintigste eeuw ontstond daar het Wormerbad. Na de oorlog werd dit omgebouwd tot een natuurbad. In de jaren zestig was er een flinke afname van het aantal zwemmers en in 1986 werd het bad helemaal gesloten. De stichting Zaanse Golf Club nam het terrein over in 1988 en opende in 1991 een negenholesgolfbaan. In 2008 werd de golfbaan uitgebreid naar de huidige 18 holes en de vier par-3-oefenholes. In 2021 nam Ironwoods als nieuwe eigenaar de exploitatie over van de stichting; sindsdien heet de golfbaan De Zaanse.
|
Machinelijst
Greenmaaier Jacobson GP400 Tee/voorgreen Jacobson GP400 Fairway Jacobson FW305 AMS/GPS Semi/rough Jacobson HM600 klepel Semi Toro Sidewinder 3500D Drivingrange Wessex 320 achter John Deere 4066R Bosperceel Ferris is2600Z zero-turn Bunkerrake 1200 A (2 stuks) Bladblazer Turfco Torrent 2 Klepelmaaier McConnel aan John Deere 3320 Carraro-kniktrekker met Dakota-schotelstrooier Toro-greenroller Dauwveger EZGO Hitatchi-kraan ZX55U (2014) Hitatchi-kraan EX30 (1995) Smithco Spray Star 2000 (binnenkort) Vredo-doorzaaimachine Gator John Deere 4x2 (2 stuks) Cushman Hauler Pro EZGO (benzine)
|
LOGIN met je e-mailadres om te reageren. |
|
|
Er zijn nog geen reacties. |
Tip de redactie
|