Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Enthousiasme over Redexim Top-Brush 6000 op golfbanen in VK

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Broer de Boer, dinsdag 10 mei 2022
326 sec


Borstelmachine voor golfbanen

De Redexim Top-Brush 6000 (https://www.facebook.com/Redeximbv/videos/495321452192436) werd in Nederland vorig jaar al gedemonstreerd. In de beursstand van Redexim tijdens de BTME in Harrogate konden belangstellenden terecht voor informatie over deze machine.

De Top-Brush 6000 in actie
De Top-Brush 6000 in actie

De Top-Brush 6000 heeft drie onafhankelijk instelbare borstelunits. De hydraulisch aangedreven borstels hiervan zweven, zodat ze de contouren goed kunnen volgen. Bovendien kun je de borstels in beide richtingen laten draaien. De Top-Brush is volgens de fabrikant ideaal voor ziektebestrijding, algemene oppervlaktebehandeling, sweepen, voorbereiding op het maaien en het inborstelen van topdressingmaterialen.

Ideaal op fairways

Marketingmanager Willemijn Kappers van Redexim Nederland vertelt: 'Vorig jaar hebben we deze machine op Bernardus Golf in Cromvoirt gedemonstreerd. Dat was tijdens de aanloop naar het Dutch Open, dat daar gespeeld werd.' Wormhoopjes duiden op een gezonde bodem, maar voor golfers kunnen ze hinderlijk zijn. De nieuwe Top-Brush van Redexim blijkt allereerst de ideale machine voor greenkeepers om die wormhoopjes snel van de fairways te verwijderen. Daarbij volgen de drie borstels van de 6 meter brede machine nauwgezet de contouren van een geonduleerde golfbaan, zoals we die ook op Bernardus aantreffen. Op wedstrijddagen kun je met deze machine binnen tien minuten een fairway van de ochtenddauw ontdoen. De eerste machine voor een Nederlandse golfbaan is volgens Kappers besteld, maar nog niet uitgeleverd: 'Maar dat zal niet lang meer op zich laten wachten.'


Early adopter

In een telefoongesprek met Paul Robinson, coursemanager van de Worplesdon Golf Club in het VK, onthult hij dat hij de wereldwijde primeur had met het testen en gebruiken van de Top-Brush 6000. Paul Robinson, die 28 jaar in dit vak zit, heeft een grote belangstelling voor techniek. Toen hij van de ontwikkeling hoorde, meldde hij zich meteen bij Redexim om een prototype uit te proberen. Het resultaat was dat hij vanuit de praktijk suggesties deed voor aanpassingen om de machine geschikt te maken voor zijn baan. Daarvoor kwamen engineers van Redexim enkele malen over naar het VK. Met enige trots vertelt hij: 'Onze 18-holeswedstrijdbaan ligt in het klassieke heidelandschap van Surrey. De baan werd ontworpen door John Abercromby in 1908. Je vindt hier totaal andere golfbanen dan de parklandschapbanen die Nederland kenmerken of de golflinks bij ons. Onze baan kreeg in de Golf Monthly's UK&I Top 100 de hoogste ranking van de "drie W's". Deze drie golfbanen liggen dicht bij elkaar: de andere zijn West Hill en Woking.'


Paul Robinson (tweede van links) met een aantal engineers. Hij was betrokken bij de ontwikkeling van de Top-Brush 6000.

Aanleiding: wormhoopjes

Paul Robinson werkt inmiddels twaalf jaar als coursemanager op de Worplesdon GC en zijn greenkeepersteam telt negen personen, inclusief hemzelf en een monteur. Bij zijn belangstelling voor de machine speelden wormhoopjes op de fairways met leemhoudende zandgrond een rol. Hij is duidelijk: 'We hebben moeten leren werken met de machine. Het functioneren is niet op elke golfbaan en in alle omstandigheden hetzelfde. De wormhoopjes zijn we nu de baas, mede door topdressing en zandinwerking met de Top-Brush. Maar daarbij moesten we goed rekening houden met de bodemgesteldheid. Onder droge bodemomstandigheden, wanneer er geen dauw op het veld ligt en er sprake is van een schrale wind, werkt deze machine optimaal. De wormhoopjes vergaan dan tot stof door het borstelen. Ik raad sterk af om dit werk uit te voeren onder natte omstandigheden, tenzij het de enige mogelijkheid is.' Voor wormhoopjes vormde de machine dus een oplossing; het probleem verminderde aanzienlijk. Toch kwam er vorig jaar een nieuwe, uitontwikkelde Top-Brush 6000 in plaats van het prototype waar Paul Robinson drie jaar aan mee sleutelde.


Baanpresentatie

'We kunnen hier veel meer mee', zo verduidelijkt hij de aankoop van de nieuwe machine. 'En dat heeft alles te maken met de presentatie van de baan. Wij maaien onze fairways met het half-om-halfeffect. We ontdekten dat we een prachtig resultaat kregen als we de fairways tegen de klok in borstelen om het gras rechtop te zetten en daarna met de fairwaymaaier met de klok mee maaien. Dit kostte evenwel drieënhalf uur om te borstelen en vervolgens met twee man vier uur maaien voor de gehele golfbaan: totaal tienenhalf uur. We bespaarden tijd door de Top-Brush eenmaal in de week in te zetten met een greenkeeper om de baan mooi te presenteren en eventueel te sweepen, en later in de week de circa 19,5 hectare fairway eenmaal te laten maaien door twee greenkeepers. Dit bespaart ons tijd en de baan ziet er veel beter uit.' Uiteraard verhoogt Paul Robinson de maai- en borstelfrequentie als er toernooien gespeeld worden. Normaliter laat hij de fairways maaien op 13 mm, de semirough op 45 mm en de rough op 180 mm. De laatste bestaat voornamelijk uit heide.


Dressingzand inborstelen

Met zijn enorme breedte van 6 meter leent de machine zich uitstekend voor werk op de fairway. Dat betreft vooral het inborstelen van zand na het beluchten. Louter uit nieuwsgierigheid heeft Paul Robinson de machine tijdens het groot onderhoud al eens op zijn tees en greens geprobeerd. 'De machine is daarvoor feitelijk te breed. Na het beluchten en bezanden hebben we voor- en achteruitrijdend het dressingzand ingeborsteld. De borstels lieten we daarbij steeds tegengesteld aan de rijrichting draaien. Normaal gebruiken we voor het inwerken van zand een circa 2 meter brede sleepmat. Het was een beetje spelen met de machine om een vergelijkbaar resultaat te krijgen op de tees en de greens. Een schrale wind en droge bodemomstandigheden bevorderen een goed eindresultaat.' Ten slotte constateert de coursemanager dat machines in de golfbranche steeds groter worden, om sneller en gemakkelijker te kunnen werken: 'Ook dat is een leerproces. En dat geldt ook voor de Top-Brush; je moet goed leren inspelen op de terrein- en weercondities.' Paul Robinson klinkt verbaasd als hij hoort dat er in Nederland op golfbanen nog geen gebruik gemaakt wordt van de Top-Brush 6000. Naar zijn mening is de machine ook interessant voor gebruik op natuurgrassportvelden.


Golfbaan verbeteren

Meteen na een demonstratie confisqueerde de Woolley Park Golf Club, dicht bij Leeds, de machine die in Nederland is ontwikkeld door engineers van Redexim! Dit blijkt uit een persbericht van Redexim. Greenkeeper John Rowbottom was er in 2021 snel van overtuigd dat deze machine de presentatie van de 18 holes, 9 par-3-golfbaan kon verbeteren, als een niet-chemisch alternatief voor de beheersing van sporen die wormen achterlaten. Want daarvoor gelden ook in het Verenigd Koninkrijk beperkingen. Overigens had de baan op het moment van de demonstratie, na een warme periode, weinig problemen met wormhoopjes. Het was de verbeterde presentatie van de baan die het greenkeepersteam opviel.


'Sedert september 2021 wordt de Top-Brush tot driemaal per week gebruikt'

Sedert september 2021 gebruiken ze de Top-Brush tot driemaal per week. Ze rijden ermee voor de fairwaymaaiers uit om de grassen rechtop te zetten, droger te maken en daardoor de maaikwaliteit te verbeteren. Toen de wormactiviteit op de baan in oktober en november aanzienlijk toenam, konden de wormhoopjes met de 6 meter brede Top-Brush snel en effectief verspreid worden. De Woolley Park Golf Club wil ook nog melden dat het gebruik ervan geholpen heeft om schade en slijtage aan hun maaiapparatuur te verminderen; de messen hoefden niet steeds geslepen te worden. Greenkeeper John Rowbottom vindt de oplossing die Redexim heeft bedacht voor het 'wormenprobleem' in de herfst fantastisch. Volgens hem is de innovatie het hele jaar door gunstig voor de plantgezondheid en de begroeiing op de fairway.

Eerst brushen, dan maaien

De Windlesham Golf Club in Surrey is een par 72, 6,650-yard championship-parklandgolfbaan. Daar gebruiken ze al een jaar langer een Top-Brush om hun fairways te poetsen. Het gebruik is bijna routine geworden sedert de aanschaf in augustus 2020; ook dat blijkt uit een persbericht dat Redexim verspreidde. Graeme Roberts, sinds december 2021 deputy course manager van de Hayling Golf Club, was eerder assistent-coursemanager op Windlesham. Hij sprak toen met tevredenheid over de aanschaf van de machine voor deze championship-golfbaan na een uitgebreide demo. Ook hier vormden de wormhoopjes de aanleiding. Toen de wormen hun activiteiten hadden gestaakt, werd de Top-Brush tweemaal keer per week ingezet om voor de fairwaymaaiers uit de dauw te verwijderen en daarmee het gewas droger te maken.


De Top-Brush wordt ook gebruikt om voor de fairwaymaaiers uit de dauw te verwijderen

Volgens Roberts verbeterde de maaikwaliteit en bleven er minder grasproppen achter op de fairway. In een nieuwsbulletin liet hij hierover ook optekenen: 'Het is handig dat je de draairichting van de drie borstels kunt veranderen. We hebben de neiging om ze in de tegenovergestelde rijrichting te laten draaien om de grassprieten rechtop te zetten.' Maar de Top-Brush blijkt nog veelzijdiger. Je kunt niet alleen de draairichting van de borstels veranderen, maar ook de werkdiepte aanpassen. Hierdoor kan met de lichte oppervlakteborstel ook een topdressing worden ingewerkt. Met een diepere, agressievere oppervlaktebewerking kunnen de grove delen van organisch materiaal effectief worden verwijderd. Als je dood materiaal en vuil uit de grasmat borstelt, verbeteren de groeiomstandigheden van de grasmat aanzienlijk. Hiermee kan Roberts andere, meer ingrijpende en tijdrovende technieken uitsparen.

Inklapbaar

De Top-Brush wordt aangebouwd in de driepuntshefinrichting van een tractor en steunt tijdens het borstelen op zes dubbel uitgevoerde steunwielen met luchtbanden. De hydraulisch aangedreven borstels maken maximaal 250 omwentelingen per minuut en er zijn verschillende borsteltypes voor de Top-Brush 6000 beschikbaar. Om transport en opslag te vergemakkelijken, laten de buitenste delen zich hydraulisch inklappen en bewegen. Om de Top-Brush veilig over de weg te kunnen transporten, is er een veiligheidsketting beschikbaar. Het blijkt dat sommige greenkeepers de Top-Brush ook in een fronthef aanbouwen. Hierover zegt Kappers: 'Wij zijn daarvan op de hoogte. Dit doen ze op eigen initiatief; het is niet iets wat wij promoten. Omdat we niet weten wat dit technisch op langere termijn zal doen, hebben we nog geen standpunt ingenomen over deze werkwijze.' Redexim noemt ook de beschikbaarheid van de Speed-Brush (https://www.youtube.com/watch?v=3Xbl3bRTkTQ). Deze is geschikt om kleinere oppervlakken te behandelen.


Specificaties Top-Brush 6000

Werkbreedte: 600 cm
Werkdiepte: 5 - 20 mm
Maximale werksnelheid: 15 km/uur
Gewicht: 613 kg
Vereist tractorvermogen: 40 pk
Min. hefvermogen: 1.000 kg op 610 mm achter de hef
Benodigde aansluitingen: 2 x dubbelwerkend ventiel
Opbrengst hydropomp: 60 liter/minuut
Driepuntsophanging: categorie 1-2

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Nationaal Golfcongres 2025
dinsdag 4 februari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER