Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Alternatieven voor rough-onderhoud

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Broer de Boer, maandag 12 juli 2021
241 sec


Jacobsen gaat nieuw ontworpen AR530- en AR730-cirkelmaaier in het VK bouwen

Het is een uitdaging om de begroeiing van (semi)roughs netjes te maaien en trimmen, maar ook hierin gaan de ontwikkelingen verder. Jacobsen vernieuwde de AR522- en de AR722-cirkelmaaier en we zien ook goede resultaten met de HM 600-cirkelmaaier. Verder maakt de Wessex CRX 320, een cirkelmaaier, zich verdienstelijk in de (semi)rough.

De vijfdelige AR530-smaldektrimmaaier volgt de AR522 uit 2014 op.
De vijfdelige AR530-smaldektrimmaaier volgt de AR522 uit 2014 op.

Voor het maaien van een oneffen rough zien we standaard vaak vijf- en zevendelige zelfrijdende maaiers met smalle dekken, die zo goed mogelijk de contouren volgen. In 2014 kwam Jacobsen hiervoor op de markt met de AR522 en de AR722. Deze cirkelmaaiers worden nu opgevolgd door de eveneens zelfrijdende AR530 (zie foto) en AR730. Het zijn echte 'trimmaaiers', die een hoge maaifrequentie vereisen en daarbij een zeer fraai maaibeeld produceren. De vijfdelige AR 530 zag het licht al in 2020 en was te bewonderen tijdens de laatst gehouden BTME. Dat geldt ook voor de zevendelige versie, de AR730. Dat ze nog niet op de Europese markt zijn geïntroduceerd, is te wijten aan wereldwijde pandemie.

Leverbaar in Q4-2021

De onderneming heeft besloten deze machines voor de Europese markt in het VK te laten produceren. 'Met deze machines begint voor ons een nieuw tijdperk als het gaat om roughmaaiers', schrijft Jacobsen dan ook. 'De bestaande versie was al zeven jaar op de markt. We stuurden hem terug naar de tekentafel, waar hij vanaf de basis opnieuw is opgebouwd. Hierbij leverden zowel dealers als gebruikers input aan onze engineers.' De ergonomie werd sterk verbeterd. Zo is er meer ruimte voor op- en afstappen en laat de machine zich met vingertoppen bedienen. De machine beschikt thans over een stage V-krachtbron. Verder geeft de toepassing van SureTrac II 4WD en een differentiaalvergrendeling de machine meer grip op de bodem. Om de maaikwaliteit op oneffen terrein te verbeteren, werden de TrueDecks vernieuwd. Ze werden compleet herzien en bieden met vijf of zeven contourvolgende maaidekken een werkbreedte van respectievelijk 230 en 315 cm. Cees Wolters is senior vertegenwoordiger grasonderhoud bij Jacobsen-importeur Pols. Hij vertelt enthousiast dat de machines in het vierde kwartaal van 2021 te leveren zijn: 'Deze maaiers zijn zogenaamde trimmaaiers, bedoeld om gras zeer frequent te maaien. Vaak wordt er op golfbanen meer van gevergd, doordat er ook langer, natter gras in de semirough mee gemaaid wordt. Daarvoor waren ze niet ontworpen. Je ziet dan ook dat zo'n cirkeldekje het maaisel niet meer goed verspreidt. De zelfrijdende machine heeft nu ruimere maaidekken en is met de stage V-motor een stuk krachtiger. Maar de prijs gaat hierdoor ook omhoog. Ik merk dat golfbanen naar alternatieven zoeken. En die zijn er ook!'


Jacobsen HM600

De condities om de rough te trimmen zijn niet altijd optimaal, bijvoorbeeld na een natte periode, waardoor langer en natter gras moet worden gemaaid. Vaak ontstaan er dan 'dotten' vegetatie, die je weg moet blazen. Ook hiervoor heeft Pols een alternatief, in de vorm van een zelfrijdende klepelmaaier. Golfbaan Delfland is gebruiker van de Jacobsen HM600, die drie klepeldekken heeft, eveneens contourvolgend. Golfbaan Delfland is een van de banen die ervaring hebben met de zelfrijdende machine. Delfland staat bekend als een populaire commerciële baan die druk bespeeld wordt. De Zuid-Hollandse baan lijkt een overschot aan rijdend materieel te hebben, maar vanwege de speelintensiteit en de baan zelf is dit zeker nodig.


'De HM600 volgt de ondulaties moeiteloos'

Cees Wolters was destijds betrokken bij de verkoop aan Delfland: 'De HM600 volgt moeiteloos de ondulaties en oneffenheden in de rough. Dit heeft Jacobsen gerealiseerd door de afstand tussen de loopwielen aan de voorzijde en de looprol aan de achterzijde klein te houden. Bij het klepelprincipe draait de rotor met 3.200 rpm tegen de rijrichting is. De mulchinrichting met haaienvinnen zorgt bij uitworp dat het gras over de volle werkbreedte verdeeld wordt. Hierdoor ontstaat er te allen tijde een mooi maaibeeld. Een tweede werkgang met een bladblazer om dotten weg te blazen is dus niet nodig.' Volgens Wolters is het bijzondere dat je dankzij de looprol aan de achterzijde de bunkerranden kunt maaien. De uitworp van het gras is volgens hem dusdanig dat je vrijwel geen gras in de bunkers blaast. Voor de kenners onder ons: het betreft hier klepelunits van het bekende merk Müthing.


Alternatief: aanbouwen

Verder zijn er alternatieven voor wie een zelfrijdende machine te kostbaar vindt, mede onder invloed van de emissie-eisen: een getrokken of een aangebouwde cirkelmaaier. Ook deze machines maken behoorlijke ontwikkelingen door. Recentelijk spraken we oud-greenkeeper Geert Olthuis, die nu als 'grasmeester' bij BV De Graafschap de scepter zwaait over het grasveldonderhoud. Mede op basis van zijn ervaringen koos hij daar voor een aangebouwde 190 cm brede cirkelmaaier. Daarmee maait hij zijn trainingsvelden op 26 mm. Hij zei het aan te durven om hiermee de grasmat van De Vijverberg te onderhouden. Als een greenkeeper net als een fieldmanager met zo'n cirkelmaaier niet in dauwig of nat gras hoeft te werken, is dit zeker een alternatief. Het moet wel bij je (grotere) golfbaan passen. Pols heeft in het leveringspakket voor sportvelden de Wessex CRX en RMX in verschillende werkbreedtes, zelfs tot 8 meter aan toe.


Wessex CRX 320

Als alternatief voor een golfbaan heeft Wolters echter meer vertrouwen in een andere cirkelmaaier die Pols levert, de Wessex CRX 320, die speciaal voor golfbanen ontwikkeld is. Dit is een driedelige getrokken cirkelmaaier, waarvan Pols een demomachine beschikbaar heeft. Wolters: 'We hebben hem als demo gekoppeld aan een 60 pk Kioti. De uitvoering van deze cirkelmaaier levert een bijzonder goed maairesultaat. De eerste machine is geleverd aan Vos Golf & Sport en De Ridder heeft de machine eveneens in gebruik. Ook op De Zaanse is de machine recentelijk afgeleverd en ik heb hem onlangs gedemonstreerd bij John van Hoesen op golfbaan Delfland. Van Hoesen was onder de indruk van het maairesultaat en de capaciteit.'


'De hoofdgreenkeeper was onder de indruk van het maairesultaat en de capaciteit'

Het mooie werk dankt de getrokken machine aan het toerental van de spindels (3.300 rpm), dat 25 procent hoger is dan bij conventionele cirkelmaaiers (2.600 rpm). Op een zelfrijdende machine is dit vanwege de geluidsproductie ongewenst. Bij een getrokken machine bevindt de chauffeur zich verder van deze geluidbron. De tipsnelheid van de messen ligt hier op zo'n 345 km/uur. Een hoge vleugel op de messen veroorzaakt een sterk zuigende werking. Spleten aan de voorkant en de achterkant zorgen voor sterke luchtromen, die het maaisel in de rough blazen. Hierdoor blijft de uitworp netjes verdeeld liggen. Net als bij de cirkelmaaiers van Jacobsen koos ook de Wessex-constructeur voor een korte afstand tussen de steunwielen en de achterrol. Ze zijn min of meer geïntegreerd in het dek. Dit geeft de maaiunits een goede contourvolging op ondulaties en oneffenheden.

Passende tractor

Een kerende tractor met aanbouw of getrokken werktuig aan het einde van de werkgang kan de zode of de bodemstructuur vernielen. Wolters: 'Wessex heeft deze 320 cm brede cirkelmaaier uitgerust met totaal drie maaidekken met een groothoek-aftakas. Dat maakt scherp draaien mogelijk. Onder droge omstandigheden en met een ervaren chauffeur hoeft scherp draaien niet tot wringen te leiden. Uiteraard kun je alle dekken tegelijkertijd heffen met een cross cut-systeem, maar de achterste contourvolgende maaiunit is zo bevestigd dat hij zich laat sturen. Ik ben ervan overtuigd dat investeren in deze getrokken cirkelmaaier interessant is: veel golfbaanaannemers en golfbanen hebben immers hiervoor een passende tractor staan.'



LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Nationaal Golfcongres 2025
dinsdag 4 februari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER