Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Zelfs de meest kritische greenkeeper is overtuigd

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Dick van Doorn, woensdag 23 december 2020
235 sec


Nieuwe Baroness LM3210 maakt goede indruk op Regthuys Golf

De nieuwe Baroness LM3210-fairwaymaaier heeft met vijf maaiunits dezelfde werkbreedte als een traditionele fairwaymaaier met zeven maaiunits, namelijk 3,20 meter. Het ondermes is van Japans hardstaal, waardoor je zo'n 1250 uur zorgeloos kunt maaien. AHA de Man zet deze nieuwe Baroness momenteel naar tevredenheid in op Regthuys Golf & Country Club in het Noord-Hollandse Winkel.


De Japanse Baroness LM3210 is pas zo'n jaar op de markt in de Benelux. Deze fairwaymaaier wordt gemaakt door het Japanse bedrijf Baroness, dat gevestigd is in Toyokawa. Deze machineproducent bestaat overigens al 110 jaar, maar begon in 1959 met de ontwikkeling van maaiers. De reden voor Baroness om deze vijfvoudige maaimachine te ontwikkelen, is dat zevenvoudige fairwaymaaiers wereldwijd enigszins onder druk staan. Volgens Rein Drost van Machinehandel Rein Drost uit het Nederlandse Echteld dreigen veel zevenvoudige fairwaymaaiers zelfs van het wereldtoneel te verdwijnen. 'De redenen zijn dat ze te duur zijn, te zwaar, te veel bewegende delen hebben en in het onderhoud veel kosten.'

Het maaiassortiment van het Japanse Baroness is inmiddels groot. In principe heeft het merk een compleet pakket in huis, behalve voor het openbaar groen. Voor golfbanen zijn dat greenmaaiers, fairwaymaaiers, cirkelmaaiers en ook een vijfvoudige roughmaaier. Dit pakket is onderverdeeld in vier series: LM, GM, GC en HM. Voor golfbanen zijn alle soorten maaiers dus verkrijgbaar, terwijl een groot deel van dit machinepakket ook geschikt is voor sportvelden.

Altijd goed zicht

Een groot voordeel van de Baroness LM3210 is dat drie van de vijf maaiunits vóór de bestuurder zitten. Twee maaiunits zitten net achter de bestuurder in het midden van de fairwaymaaier. Zowel de maaikooien vooraan als die in het midden hebben een lengte van 75 centimeter. Het voordeel van deze opstelling is dat de chauffeur tijdens het maaien alles makkelijk in de gaten kan houden en een goed zicht heeft op het maaibeeld zelf. En hij hoeft minder achterom te kijken, omdat het breedste maaigedeelte voor hem zit. Dat is ook arbovriendelijker. Verder kan de chauffeur door deze opstelling van de maaikooien de maaier beter onder controle houden.


Daarnaast hebben de Baroness-maaiers volgens Drost minder luxe-elementen. De modellen zijn eenvoudiger dan andere merken op de markt. Doordat deze luxe-elementen weggelaten zijn, is de kostprijs per draaiuur lager dan bij andere merken.
Sinds april van dit jaar rijdt de Baroness LM3210 iedere week drie ochtenden op de Nederlandse golfbaan Regthuys Golf & Country Club in het Noord-Hollandse Winkel. AHA de Man verzorgt het onderhoud van deze golfbaan. Drost: 'AHA de Man heeft natuurlijk een hele vloot golfbaanmachines. Ze hebben de Baroness aangeschaft omdat ze willen ondervinden hoe alle merken functioneren, dus ook deze nieuwe fairwaymaaier.' Dit nieuwe type Baroness loopt overigens al anderhalf jaar in Denemarken en Duitsland.


Japans hardstaal

De Baroness LM3210 beschikt over een krachtige Kubota V2403 Stage 4B-motor met 58 pk (43,2 kW) en is dus zo milieuvriendelijk mogelijk. De maaimachine is 2,35 meter breed, 2,36 meter hoog en 3,50 meter lang. Hij weegt 1945 kilogram, waarmee hij circa 15 procent lichter is dan vergelijkbare modellen van andere merken. Verder heeft de fairwaymaaier floating maaiunits en een zevenbladige messenkooi. Alle messen, dus ook het ondermes, zijn van Japans hardstaal (vergelijkbaar met Silky-messen). Door deze goede kwaliteit van zowel snijmes als ondermes kan met deze maaikooien zeker 1250 uur zorgeloos gemaaid worden, volgens Drost (1000 tot 1350 uur, blijkt uit praktijkervaring). 'Deze maaiunits knippen het gras scherp af en blijven ook goed knippen, net zoals een schaar scherp blijft.'


Deze goede kwaliteit van de messen levert ook een besparing op. Als je een machine hebt die 600 tot 700 uur per jaar draait en het materiaal slijt snel, zul je de kooi al tijdens het seizoen moeten slijpen. Bij Baroness is dat niet het geval. Je kunt er dus een heel jaar mee doorwerken. Ga je uit van een vijfjarig contract voor een machine en diezelfde 700 draaiuren per jaar, dus 3.500 uur in vijf jaar, dan hoef je de kooien maar twee tot drie keer te laten slijpen in de gehele contractperiode. Op die manier spaar je echt onderhoudskosten uit. Drost: 'Vergelijk het met Japanse auto's van Toyota en Lexus, die ook bekendstaan om hun betrouwbaarheid.'

Dat is ook precies de reden waarom Drost voor de Baroness gekozen heeft. Volgens hem worden goede technische mensen in de golfbaansector steeds schaarser, c.q. moeilijker te krijgen. Daardoor wordt de kwaliteit van de golfbaanmachines steeds belangrijker, nu, maar zeker ook in de toekomst. De 'concurrenten' van de Baroness LM3210 zijn de Toro 6700 en de Jacobsen Textron 570. De prijs van de Baroness ligt niet veel lager, maar de operationele kosten zijn volgens Drost wel lager.


'Vergelijk het met Japanse auto's van Toyota en Lexus, die ook bekendstaan om hun betrouwbaarheid'

Hoofdgreenkeeper tevreden

Ook de hoofdgreenkeeper, Theo Berkhout, die namens AHA de Man het onderhoud verzorgt op Regthuys Golf & Country Club, is tevreden met de fairwaymaaier. 'Ik vind dat de Baroness LM3210 een zeer mooi maaibeeld geeft. Het is een echte fairwaymaaier. De Baroness maait ook sneller dan de zevenvoudige fairwaymaaier die wij voorheen inzetten op deze golfbaan.' Dat de Baroness zo'n mooi maaibeeld heeft, komt ook doordat hij werkt met een iets hoger toerental, 10 procent hoger dan de standaard tpm. Daardoor kan hij ook snel maaien. En naast het Japanse hardstaal is ook het design van de snijcilinder anders. Volgens Berkhout is het maaibeeld strakker dan bij veel andere merken. Je ziet volgens hem ook de scheiding tussen fairway en semi-rough beter. Nog een voordeel, vindt hij, is dat je bij de Baroness de messen niet iedere keer hoeft aan te spannen, maar slechts één keer in de week, dus om de drie maaibeurten. Of je echt twee seizoenen met deze maaiunits kunt maaien zonder de messen te hoeven slijpen, dat moet zich nog wel bewijzen, aldus Berkhout.


Omdat de maaier veel lichter is, zou het volgens de hoofdgreenkeeper interessant zijn om te kijken of hij ook minder diesel verbruikt dan andere merken. 'Hij is lichter in gewicht en door het unieke design draaien de maaiunits met zeer geringe weerstand. Het dieselverbruik zou dus wel eens aanzienlijk lager kunnen liggen. Dat hebben we nog niet bijgehouden.' Omdat de hoofdgreenkeeper eerst wel eens wilde zien of de maaier echt zo goed is als Drost zei, wordt de Baroness sinds april dit jaar bestuurd door de meest kritische chauffeur/greenkeeper. Maar ook die zegt inmiddels: 'Wat een fijne fairwaymaaier.'

Units 90º draaien

Een andere reden waarom de Baroness zo snel kan maaien, is vanwege de goede grasafvoer. Dit komt doordat de luchtsnelheid in de maaiunit hoger is dan gemiddeld, zodat het gras beter verspreid wordt. De fairway toont dus ook beter nadat hij gemaaid is. Iets waarvan het onderhoudspersoneel van iedere golfbaan blij wordt, is de mogelijkheid om de achterste maaiunits eenvoudig los te koppelen en 90 graden te draaien. Dit is een uniek systeem van Baroness. Afstellen en schoonmaken kan dus eventueel op de fairway zelf opgelost worden. Ook bijzonder zijn de aandrijfmotoren op de maaiunits zelf. Handig is dat je die op neutraal kunt zetten, zodat de maaiunit zonder tegendruk kan worden schoongemaakt en afgesteld.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

AGENDA
Demodagen over automatisering op de golfbaan
woensdag 19 juni 2024
t/m dinsdag 25 juni 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024
NGA Ladies Only Day op Sallandsche Golfclub De Hoek
maandag 21 oktober 2024
t/m maandag 21 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER