Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

De Ridder gaat in vol galop

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Guy Oldenkotte, donderdag 13 december 2018
300 sec


Een nieuwe klant, een nieuw pand en een ridder met ervaring in edelmetaal die voorop gaat

Voor de medewerkers van De Ridder zijn de aankomende feestdagen een bijzaak. Voor hen begint het echte uitpakken pas zodra het nieuwe jaar is ingeluid. Dat doen ze dan vanuit een nieuw pand en met een nieuwe projectleider golf.





Op 1 januari 2019 ruilt De Ridder de locatie aan de Veldmaarschalk Montgomeryweg in Soesterberg definitief in voor een pand elders in die plaats, aan de Centurionbaan. Met die keuze wordt meteen de toekomststrategie van De Ridder duidelijk: van een adres vernoemd naar een veldheer die vooral beroemd werd doordat hij standhield in de Noord-Afrikaanse woestijn, verhuizen ze naar een adres dat een verwijzing is naar de Romeinse legeraanvoerders die ooit vooropgingen in de strijd en zo heel Europa onderwierpen.

De Ridder strijdt met open vizier en maakte daarom al in oktober bekend dat Vincent de Vries is aangesteld om vanaf 1 januari 2019 Gerard Schoenaker op te volgen als projectleider golf. Het doorschuiven van De Vries ligt voor de hand, omdat hij al de kwaliteitscontrole doet op alle dertien golfbanen waarvan De Ridder momenteel het onderhoud doet. De Vries weet wat 'winnen' is en hoe het voelt om edelmetaal te bezitten: in 2017 werd hij nog verkozen tot Greenkeeper of the Year. Toen hij na de uitverkiezing werd gevraagd om zichzelf te typeren, zei hij: 'Ik ben een perfectionist. Je moet er (bij straatgras) bovenop zitten en niet denken: het komt wel. Eigenlijk moet elke greenkeeper daadkracht bezitten: hij of zij moet direct kunnen constateren wat er nodig is en vervolgens meteen ingrijpen. Nooit, maar dan ook nooit wachten tot morgen', zo sprak hij destijds profetisch.

Anderhalf jaar later gaat hij dus de afdeling golf bij De Ridder leiden. 'Ik ben er klaar voor', stelt hij nu. Het is duidelijk: De Vries gaat op volle kracht vooruit. Maar zijn aanpak zal strategisch zijn. 'Iedereen heeft een andere werkwijze. De basis die er nu ligt is echter supergoed, waardoor het niet noodzakelijk is om grote veranderingen door te voeren.' Hij verwacht hoogstens wat wijzigingen op detailniveau te gaan aanbrengen. Dat neemt niet weg dat de klanten de komende maanden toch het een en ander zullen merken. 'We hebben nog maar één jaar voordat de Green Deal in werking treedt. Samen met Gerard heb ik de afgelopen twee jaar gewerkt aan een draaiboek waarin is vastgelegd hoe we daarmee moeten omgaan.'

Tekst loopt verder onder de afbeelding


Vincent de Vries

Een strategische kaart

Dat draaiboek, ofwel de 'strategische kaart' van De Ridder, is een levend document. Dat past dus prima bij de omgeving waarin De Vries werkt. 'De Green Deal maakt het er voor de greenkeepers niet makkelijker op. Het kan betekenen dat we onze mankracht anders moeten inzetten en arbeidsintensiever moeten gaan werken', zo omschrijft hij die komende strijd voor golfbanen van hoge kwaliteit. De Nederlandse Golffederatie (NGF) probeert de golfers er vooral van te doordringen dat die strijd offers van beide zijden vraagt. Zij wijzen erop dat golfbanen en -spelers moeten accepteren dat banen droger en gevlekter zijn, dat ze meekleuren met de seizoenen en minder gemanicuurd zijn. Maar volgens De Vries doet men er bij De Ridder alles aan om te voorkomen dat banen en spelers concessies moeten doen aan de speelkwaliteit.


'We hebben een apart budget voor het ontwikkelen van nieuwe technieken en het doen van proeven. Dit doen we om vast te stellen wat nu wel werkt en wat niet. Bij die proeven profiteren we van het feit dat we het onderhoud verzorgen op meerdere golfbanen door heel het land. De diverse kennis van onze verschillende hoofdgreenkeepers komt bij die proeven goed van pas.' Ook denkt hij al veel na over de inzet van technische hulpmiddelen. 'We willen met de toekomst meegaan', zegt hij, terwijl hij verwijst naar de volledig autonome elektrische robot die nu al door De Ridder wordt ingezet bij het beheer van de Rijswijkse Golfclub.

Alles in huis

Moderne techniek en investeren in de toekomst is De Ridder niet vreemd. Het nieuwe onderkomen in Soesterberg is niet zomaar een tijdelijk kampement, maar wordt straks een bastion vanwaaruit De Ridder zowel in woord als daad aan zijn verdere expansie kan werken. 'Het is een hypermodern pand, zowel uit het oogpunt van milieu als innovatie', stelt de aankomende projectleider golf. Een warmtepomp zorgt ervoor dat het klimaat in alle ruimtes optimaal is. 'Zelfs in de werkplaats is vloerverwarming aangebracht, zodat ook onze monteurs een werkomgeving hebben waarin zij optimaal kunnen presteren.' Zonnepanelen op het dak zullen straks zo veel energie opwekken dat verwacht wordt dat De Ridder stroom aan het net kan terugleveren.

Tekst loopt verder onder de afbeelding


De Ridder verhuist naar de Centurionbaan in Soesterberg.
Het doorschuiven van Vincent de Vries ligt voor de hand

'Het dak van ons nieuwe pand is een zogenaamd circulair dak; het heeft nog steeds een nuttige toepassing wanneer het pand aan vervanging toe is.' Dankzij die focus op de toekomst heeft De Ridder Golf-, Sport- en Groenvoorzieningen inmiddels de hoogste trede van de CO2-Prestatieladder bereikt. 'Wij hebben duurzaamheid en CO2-bewust ondernemen hoog in het vaandel staan', zo sprak de directie vol trots, toen ze in oktober 2017 niveau 5 hadden bereikt. 'Er zijn niet veel bedrijven in onze sector die zo'n prestatie kunnen claimen. Voor ons is het een goede investering in de toekomst', zegt De Vries. Dankzij die hoogste trede op de CO2-Prestatieladder kan De Ridder nu zelfs tot voorbij de horizon kijken.

Rechtmaken wat krom is

Het vermogen om meer te zien dan de concurrenten was een gouden greep voor De Ridder. Vanaf 1 januari mag het bedrijf namelijk ook het gehele onderhoud voor golfbaan Kromme Rijn verzorgen. 'Wij hebben met De Ridder een partner gevonden die voldoet aan onze verwachtingen, zowel voor het baanonderhoud als voor de renovaties die eraan komen. Wij gaan uit van een langdurige en mooie samenwerking!' zo sprak Thomas Kahnt, de directeur van Kromme Rijn, tijdens de contractondertekening. Vincent de Vries kijkt uit naar de aanvulling op zijn klantenbestand. Golfbaan Kromme Rijn in Bunnik ligt in natuurgebied de Brakel en beschikt over negen attractieve holes-par-35. De baan is in 1998 aangelegd op een terrein van 29 ha. De hoogteverschillen, waterpartijen en de uitgebreide beplanting maken van deze baan een uitdaging voor golfers van elk niveau. Door Jol Golf Design is een masterplan voor de toekomst opgesteld. 'De eerste stap is al het bunkerzand vervangen en de bunkers opnieuw opbouwen', zegt De Vries. 'Bij deze aanbesteding hebben we gekozen voor een nieuwe contractvorm, een opzet waarbij we de aannemers hebben uitgedaagd aan te tonen hoe de vereiste kwaliteit tijdens de contractperiode kan worden behaald. We noemen dit output-gestuurd of resultaatgericht golfbaanonderhoud. De Ridder heeft zich in de situatie verplaatst en een goed plan van aanpak geschreven, dat de opdrachtgever uiteindelijk overtuigd heeft. We zijn blij met kwaliteitsaannemers zoals De Ridder in Nederland', zo motiveert Guido Hamelink van NL Adviseurs waarom ook zij denken dat golfbaan Kromme Rijn straks bij De Ridder in goede handen is. NL Adviseurs begeleidde de golfbaan tijdens de aanbesteding.

Tekst loopt verder onder de afbeelding


Ook de monteurs hebben straks een ideale werkomgeving.

De juiste mensen op de juiste plaats

Een van de sterke kanten van De Ridder is dat het een hecht familiebedrijf is. 'Dat houdt de lijnen kort. Iedereen is erg betrokken bij het werk en de kwaliteit.' Net als veel andere bedrijven in de groenvoorziening probeert ook De Ridder meer jeugd te trekken. 'We hebben een aparte pot voor het opleiden van het personeel. Op dit moment heb ik twee jonge jongens lopen op de Hoge Kleij en we investeren veel in hen. Belangrijk is echter wel dat ze passie voor het greenkeepersvak hebben, omdat de kwaliteit doorgaans afhangt van de details.' De afgelopen jaren heeft De Vries als hoofdgreenkeeper op de Hoge Kleij een hoge kwaliteit weten te realiseren. De baan behoort daarom al jaren tot de top tien van golfbanen in Nederland.


Vanuit het nieuwe onderkomen kan De Ridder in woord en daad aan verdere expansie werken

De overgang van hoofdgreenkeeper op de Hoge Kleij naar projectleider golf is voor De Vries een hele stap. 'Het betekent dat ik vaker vanuit kantoor zal werken, maar ik streef er toch naar om 70 procent van mijn tijd op de verschillende golfbanen te besteden.' Met een nieuwe klant en een nieuw pand is De Ridder nu al klaar voor het nieuwe jaar. Mocht u nog uw eigen gedachten hebben over wat dat gaat betekenen, dan wijs ik op een observatie van de jury van de Greenkeeper of the Year-award in haar rapport, waardoor Vincent de Vries uiteindelijk met de eer streek. 'De jury typeert De Vries als iemand met een open en innemende uitstraling. Vincent is samen met zijn team en de baancommissie bezig om op de Hoge Kleij een hoge kwaliteit te bewerkstelligen en te behouden. Hij is zich bewust van de natuurwaarden en weet deze verder te versterken. Bovendien viel hij op door het zoeken naar een gezond evenwicht tussen wat kan en wat niet meer mag.' Als voorbeeld wees de jury erop dat hij schapen inzet. 'Die worden door hem hoogstpersoonlijk met behulp van brokjes naar de juiste plaats geleid'. Golfbaan Kromme Rijn is alvast over de dam. Wie volgt?

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Nationaal Golfcongres 2025
dinsdag 4 februari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER